Goede teksten schrijven voor je website lijkt makkelijker dan het is. Om jouw teksten namelijk goed te laten scoren in zoekmachines, zoals Google, is het belangrijk om SEO-gericht te schrijven. Hoe je dat het beste kan doen, leggen we je uit aan de hand van onderstaande tips!
Voordat we beginnen….
Wat is SEO (Search Engine Optimization), ook bekend als zoekmachine optimalisatie, precies en waarom is het zo ontzettend belangrijk? SEO is een verzamelnaam voor alles wat je moet doen om jouw website hoger in de organische zoekresultaten te laten komen. Wanneer je SEO op de juiste manier inzet zul je zien dat jouw website hoger scoort in de zoekresultaten en er meer potentiële klanten jouw website bezoeken.
Wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar een product of dienst begint deze zoektocht vaak via zoekmachines. Hoe fijn is het dan als jouw website direct boven aan komt te staan?! Hoe hoger je positie in de zoekresultaten, hoe betrouwbaarder je overkomt voor zoekers. Dit zal tot meer verkeer naar je website leiden. Met de volgende tips helpen we je graag op weg om jouw teksten te optimaliseren voor zoekmachines en hoger te ranken binnen Google.
1. Voer éérst een zoekwoordenonderzoek uit
Zoekwoordenonderzoek wat is het en hoe ga je te werk?
Bij een zoekwoordenonderzoek ga je onderzoeken op welke woorden veel gezocht wordt, en hoe gemakkelijk je hier op kan scoren (concurrentieniveau). Zoekwoorden zijn namelijk bepalend voor je positie in de zoekresultaten. Zoekmachines lezen jouw teksten namelijk niet, maar scannen deze op de zoekwoorden van de zoeker. Op het moment dat deze woorden genoeg terugkomen in jouw teksten zal Google jouw pagina eerder laten zien, aangezien jouw pagina dan relevant zal zijn voor de zoeker. Belangrijk is wel dat je de woorden ook niet te vaak terug laat komen, anders wordt je pagina gezien en genoteerd als spam. Dit zal juist een negatief effect hebben op je ranking binnen Google.
Zoektermen: Short tail vs Long-tail
We kennen twee soorten zoekwoorden: long-tail en short-tail zoekwoorden.
Short-tail zoektermen bestaan uit korte termen, vaak één of twee woorden. Denk hierbij aan termen als ‘fietswinkel’ of ‘fiets kopen’. Deze woorden hebben vaak een hoog zoekvolume en een hoge concurrentiescore. Wat betekent dat je door het gebruik van short-tail zoekwoorden vaak snel meer verkeer naar je website kan leiden. Alleen door de hoge concurrentiescore het vaak lastig wordt om op deze woorden goed te kunnen ranken.

Long-tail zoektermen zijn vaak specifiekere, langere zoektermen. Bijvoorbeeld ‘Fiets kopen in Eindhoven’ of ‘fietsenwinkel omgeving Noord-Brabant’. Het zoekvolume en concurrentieniveau zijn vaak lager dan die van short-tail termen. Long-tail zoektermen zorgen met hun lage concurrentieniveau ervoor dat je makkelijker hoog kan ranken met je pagina. Als je long-tail zoektermen daarom goed inzet kun je zelfs nog beter scoren dan met short-tail zoektermen!
2. Schrijf niet alleen voor zoekmachines, maar ook juíst voor je lezer
Natuurlijk is een goede tekst, gericht op zoekmachines noodzakelijk, maar verlies niet je lezer uit het oog! Het is erg belangrijk om rekening te houden met SEO, maar een veel voorkomende fout is dat je te veel focust op de zoekwoorden. Wanneer dit gebeurt zal de tekst niet lekker leesbaar zijn, en je bezoeker eerder je website verlaten.
Op het moment dat een bezoeker op jouw website komt wil deze graag het antwoord of informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Wanneer je tekst dus bijvoorbeeld niet lekker leest of je website ziet er niet aantrekkelijk uit, zal de bezoeker sneller op zoek gaan naar een andere website. Als jouw websitebezoekers erg kort op jouw website zijn, geeft dit aan zoekmachines het signaal dat je website minder relevante informatie bevat. Hierdoor zullen zoekmachines de autoriteit van jouw website laten afnemen, hoe goed de tekst ook geoptimaliseerd is voor zoekmachines.
Belangrijk is dus: Weet voor wie je schrijft en waar deze doelgroep naar op zoek is. Schrijf de tekst gefocust op de lezer en ga hierna kijken hoe je de tekst kunt optimaliseren voor zoekmachines zonder dat het de leesbaarheid voor de lezer beïnvloedt.

3. Vergeet je technische teksten niet
Om jouw websiteteksten SEO gericht te schrijven zijn zoekwoorden erg belangrijk. Maar naast deze zoekwoorden zijn de titel(-tags), paginatitel, meta description, alt-teksten van afbeeldingen en de opbouw van je URL ook erg belangrijk voor SEO. We willen je daarom de tip geven om hier eens extra naar te kijken, mocht je er niet uit komen helpen onze zoekmachineoptimalisatie experts je graag.
Alt-teksten bijvoorbeeld zijn goed voor je SEO doordat je hiermee aan zoekmachines laat weten wat er op je afbeeldingen staat. Afbeeldingen op jouw website voegen vaak waarde toe aan je content en maken de tekst aantrekkelijker voor lezers. Zoekmachines kunnen deze afbeeldingen niet bekijken en beoordelen de afbeeldingen op basis van de alt-teksten. Door hier een goede omschrijving van de afbeeldingen te plaatsen help je zoekmachines om jouw pagina hoger te laten ranken.
Wanneer je de juiste kanalen hebt gevonden is het belangrijk dat je regelmatig iets blijft posten om zichtbaar te blijven voor jouw doelgroep. Hierbij is het van belang om relevante content te plaatsen. Hiervoor geldt kwaliteit boven kwantiteit. Ga dus geen content forceren om maar zichtbaar te blijven; zorg er altijd voor dat de content die je plaatst aansluit bij de vraag van de doelgroep. Wat we hiermee willen zeggen is dat je beter één keer in de week iets kunt posten dan drie keer. Hoe beter de blog of post bij jouw bedrijf en haar doelgroep aansluit, hoe eerder deze goed ontvangen zal worden. Te vaak posten kan namelijk zorgen voor overkill: hierbij geef je jouw lezers te veel informatie waardoor ze geen overzicht meer kunnen houden over wie jouw bedrijf is en wil zijn.
4. Voeg visuele content toe
Door afbeeldingen, video’s en illustraties toe te voegen wordt je website gebruiksvriendelijker. Visuele content is namelijk aantrekkelijker dan alleen maar tekst. Wanneer de afbeeldingen bij de tekst passen, met een goede bestandsnaam en alt-tekst draagt dit bij aan je vindbaarheid. Zoals eerder verteld kijken zoekmachines echt alleen maar naar de technische teksten van je afbeelding, zorg ervoor dat deze goed staan. Ook is het belangrijk dat je niet té veel of té zware bestanden op je website plaatst. Dit kan de laadtijd van je website vertragen waardoor bezoekers eerder wegklikken.

Te veel informatie allemaal? Je hoeft ook niet alles in één keer te doen. SEO-optimalisatie kost tijd en geduld. Autoriteit opbouwen voor je website bij zoekmachines gebeurt niet van de een op de andere dag, maar is een blijvend proces van optimaliseren. Wanneer je SEO-aanpassingen gaat doorvoeren kost het tijd om zoekmachines en zoekers kennis te laten maken met je website. Onze SEO-experts begrijpen dit als geen ander en helpen je daarom graag! Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op!